Platforma educațională Ora de Istorie este o inițiativă privată și este complet gratuită. Pentru întreținerea ei, vă invităm să o susțineți financiar, prin intermediul platformelor BuyMeaCoffee, Patreon sau Paypal.

Răspuns: Un prim fapt istoric din politica internă a României postbelice în perioada 1948-1962 este implementarea poliției politice. Înființată în 1948, Direcția Generală a Securității Poporului (Securitatea) urmărea anihilarea opozanților regimului comunist, în special a celor care aparțineau unor pături sociale considerate favorizate. Mai mult decât atât, această instituție a reprezentat elementul principal al represiunii populației, întreaga societate românească fiind amenințată de practici precum amenințările, tortura, deschiderea a numeroase închisori, lagăre de concentrare și de muncă. Pe această cale, poliția politică a contribuit în mod semnificativ la consolidarea regimului de tip stalinist implementat sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej începând cu 1948.

Un al doilea fapt istoric din politica internă a României postbelice în perioada 1948-1962 este monopolizarea culturii. S-a dorit crearea unor opere care să surprindă lupta de clasă, direcția culturală care a fost denumită „proletcultism”. Simultan, învățământul a fost reorganizat conform modelului sovietic, iar în școli a fost introdusă limba rusă. Pe plan religios, Biserica Greco-Catolică a fost desființată, iar Biserica Ortodoxă a intrat în subordinea statului. Prin asemenea mijloace, dar și cu ajutorul cenzurii, liderii comuniști au dorit să insufle populației idealurile și valorile de tip stalinist, care erau diametral opuse culturii occidentale.


Distribuiți:

Autor:
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Dorim să ne cunoaștem mai bine publicul. Ne puteți spune în care dintre categoriile de mai jos vă încadrați?
Puteți alege o singură variantă.
Doriți să vă alăturați clubului de istorie și să primiți periodic un e-mail cu ultimele articole?
Opinia dvs. contează Feedbackurile pozitive ne stimulează, iar cele negative ne ajută să ne îmbunătățim activitatea.
Vă rugăm să ne lăsați un feedback despre această platformă.
Scrieți un feedback

Aveți un material didactic și doriți să-l urcați pe platformă?

Pentru a fi validat, materialul dvs. trebuie să conțină text, imagini (însoțite de sursa lor), prezentări video (opțional) și recomandări bibliografice. Încărcați un material didactic
Articolul anterior
Prezentați două confruntări la care au participat românii în secolele al XV-lea - al XVII-lea
Următorul articol
Prezentaţi două caracteristici ale prevederilor Constituției din 1965

    Adăugați un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
    Prin postarea acestui comentariu declarați că ați citit și sunteți de acord cu termenele și condițiile acestui site.

    Clubul de istorie
    Trimitem periodic un e-mail cu cele mai noi articole celor 3780 de membri. Alăturați-vă și dvs. clubului de istorie!