Răspuns: Printre cele mai importante instituții centrale din spațiul românesc în secolele al XIV-lea – al XVI-lea sunt Domnia, Biserica și Sfatul domnesc.

Instituția domniei a luat naștere odată cu întemeierea statelor medievale românești și l-a avut ca reprezentant pe domn. Succesiunea la domnie se făcea pe cale ereditar-electivă, fapt ce însemna că persoana care candida la tron trebuia să fie de „os domnesc”, iar în caz că existau mai mulți candidați, boierii își puteau exercita dreptul de a alege care dintre aceștia să fie domn. Pentru a deveni domn, candidatul trebuia să îndeplinească două condiții, să fie integru fizic și să fie de sex masculin. Domnul prelua tronul după ce era uns cu untdelemn de către mitropolit, iar odată ce a ajuns în fruntea statului, el avea numeroase atribuții (politice, militare, judecătorești, religioase etc.).

Biserica a apărut în veacul al XIV-lea sub forma episcopiilor (pentru scurtă vreme, la Siret) sau mitropoliilor (la Curtea de Argeș, Severin, Suceava). Apariția mitropoliilor a consolidat ortodoxismul și a oferit legitimare ecleziastică statelor medievale românești. Biserica a fost organizată după model bizantin și s-a aflat sub ascultarea Patriarhiei din Constantinopol. Mitropolitul trebuia confirmat de către domn.

Sfatul domnesc este o altă instituție centrală prezentă în statele medievale românești. Acesta era alcătuit, inițial, din marii boieri, apoi din boierii cu dregătorii. Sfatul domnesc avea rol consultativ și-l ajuta pe domn în politica internă și externă. Această instituție avea atribuții politice, fiscale și judecătorești. Odată cu creșterea influenței Imperiului Otoman în țările române, Sfatul domnesc se transformă în divan, în componența căruia pătrund elemente greco-levantine. Din cauza influenței otomane, dregătoriile erau cumpărate.


Distribuiți:

Autor:
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Dorim să ne cunoaștem mai bine publicul. Ne puteți spune în care dintre categoriile de mai jos vă încadrați?
Puteți alege o singură variantă.
Doriți să vă alăturați clubului de istorie și să primiți periodic un e-mail cu ultimele articole?
Opinia dvs. contează Feedbackurile pozitive ne stimulează, iar cele negative ne ajută să ne îmbunătățim activitatea.
Vă rugăm să ne lăsați un feedback.
Scrieți un feedback

Aveți un material didactic și doriți să-l urcați pe platformă?

Pentru a fi validat, materialul dvs. trebuie să conțină text, imagini (însoțite de sursa lor), prezentări video (opțional) și recomandări bibliografice. Încărcați un material didactic
Articolul anterior
Prezentați două instituții centrale din spațiul românesc în secolul al XV-lea
Următorul articol
Prezentați două instituții centrale din spațiul românesc în secolele al XVII-lea - al XVIII-lea

    Adăugați un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
    Prin postarea acestui comentariu declarați că ați citit și sunteți de acord cu termenele și condițiile acestui site.

    Clubul de istorie
    Trimitem periodic un e-mail cu cele mai noi articole celor 3345 de membri. Alăturați-vă și dvs. clubului de istorie!