Fragment extras din memoriile lui Carol al II-lea, regele României între anii 1930-1940:

Alea jacta est. Azi-de-dimineață s-a produs evenimentul așteptat. Germanii au atacat pe polonezi. Iată ce s-a întâmplat. Întâi, actul al doilea de la Danzig. După cum se // anunțase ieri din sursă germană, azi-de-dimineață gauleiterul Forster a anunțat că Senatul din Danzig a votat unirea dintre Danzig și Reich. Trupele germane au trecut granița poloneză în Coridor, din Prusia Orientală în Poznania și în Silezia. Avioanele germane au bombardat fără prea mari pagube Gdynia și mai multe orașe poloneze.

Tot dimineața, Reichstagul a fost convocat, în care Hitler a ținut un discurs violent, în care a atacat pe polonezi și a menajat pe anglo-francezi. Pare-se că a fost o ședință penibilă, în care răgea ca un dement și făcea impresia că și-a pierdut mințile.

Abia în decursul zilei am avut explicațiile despre ce s-a petrecut. Henderson a fost azi-seara la Ribbentrop, care i-a citit foarte repede punctele germane, refuzând [ca el] să le citească sau să[-l] lase să ia copie, cerând, în același timp, ca Polonia să deie cât mai neîntârziat un răspuns.

Pe urmă, a fost Lipski la el și i s-a cerut să arate plinele puteri spre a iscăli cele propuse // de nemți. Neavându-le, fără nici o explicație, a fost concediat.

Occidentul mișcă greu. Totuși, Franța a decretat mobilizarea generală și Anglia a dat un ultimatum Germaniei să-și retragă trupele de pe teritoriul polonez, altfel își va îndeplini întocmai angajamentele.

Dimineața, l-am avut pe Mitiță [Constantinescu] care mă pune în curent cu situațiunea bugetară și financiară, că este încă bună, dar ne putem aștepta și la momente grele. Va trebui exploatată la extrem situația noastră de neutri și vom trebui să vindem produsele noastre pe valută forte.

Pe urmă, Tătărăscu, care, se înțelege, mi-a vorbit de ideea lui, a unei concentrări naționale a tuturora împrejurul meu pentru aceste momente grele. Zice că nu vorbește de schimbarea Guvernului sau nici de aceea a regimului, dar trebuie o forță a maselor, căci F.R.N. nu e viu (în acest punct, din nenorocire, are dreptate). Pe urmă, mi-a vorbit de situația generală. El tot crede, cu toate bombardamentele de la Katowice și Cracovia, // că totul se va sfârși fără o extindere a războiului, într-o conferință la masa verde. Întrevede și el pentru noi cea mai mare primejdie. Pe urmă, a vorbit de un punct foarte delicat: petrolul. Pare-se că Leger l-a atacat pe acest punct. Aci mi-a fost totdeuna teamă în chestiunea neutralității noastre. Francezii consideră livrarea petrolului nostru către germani ca aproape un act de agresiune. Din fericire, însă, avem o contravaloare: livrarea materialului de război pentru Polonia. S-a și prezintat cazul azi-de-dimineață. Hoare a cerut-o pentru unele materiale cari vor trebui să fie aduse de un avion englez. Acestea trebuie să fie cele de cari a vorbit alaltăieri Fabricius. Germanii au un serviciu de spionaj formidabil.

După-masă, vine știrea că Varșovia a fost bombardată de trei ori astăzi, fără prea mare pagubă, dar și fără o reacțiune prea vădită a aviației poloneze.

După masa, din nou Călinescu, pentru hotărârea definitive a secretarilor F.R.N. și spre // a-l scutura, întrucâtva, ca să înceapă organizarea acestuia. A fost o lungă discuție.

Seara, am ascultat mult la radio noianul de minciuni.

Bilanțul zilei, afară de bombardamentele mai sus-amintite, operațiuni minore. Germanii au înaintat puțin pe teritoriul polonez. Ceea ce e mai important este declarația Italiei, că nu participă, momentan, la un război în care nu e interesată direct. Comandanții de armate au fost numiți, la ei, mareșalul Graziani și principele de Piemonte, ambii antigermani. Pare-se că e adevărat că Grandi a fost la Londra, și astă-seară Tilea telegrafiază că sunt bune speranțe de înțelegere cu Italia.

Ultima știre care a venit a fost transmisiunea prin Ambasada franceză către Varșovia a unei propuneri de conferință în 5: Italia, Franța, Anglia, Germania și Polonia. Foarte caracteristic este, în aceasta, că U.R.S.S. a fost lăsată în afară. Polonia a reuzat propunerea, care, de altfel, m-aștept să fie refuzată și de Germania, din // cauza noilor legături cu Sovietele.

A fost util acest articol?

Lasă un comentariu

Împreună putem face lucruri mai frumoase

error: Vă rugăm să respectați drepturile de autor.