Teatru: ”un loc pentru privit” (de la theasthai, ”a privi la”. ”Teorie” este un termen înrudit, desemnând un lucru care trebuia privit, contemplat și cugetat.

Thespian: acest sinonim mai degrabă pretențios pentru cuvântul ”actor” se referă la Thespis, considerat în mod tradițional a fi fondatorul tragediei grecești, în secolul al VI-lea î.Hr.

Dramă: ”un lucru făcut” (din dran, ”a face”), un sens specializat pentru un termen foarte obișnuit; poiema (de la poiein, un alt verb însemnând ”a face”) are același sens literal dar înseamnă ”poem”.

Tragedie: în general se acceptă că acest termen înseamnă ”cântecul țapului” (de la tragos și ode), fie din cauză că inițial actorii erau deghizați în țapi, fie fiindcă premiul pentru victoria în competițiile dramatice era un țap (țapii rodeau rădăcinile viței de vie, planta sacră a lui Dionysos, zeul căruia festivalul îi era dedicat).

Comedie: un cântec (ode) interpretat fie într-o procesiune de petrecăreți beți (komos), fie într-un sat (kome).

Scenă: sensul de bază este ”cort”; în termeni teatrali, este scena pe care piesele erau jucate. În cele mai multe tragedii grecești, întreaga piesă se desfășoară fără vreo schimbare de decor.

Cor: sensul original al termenului este ”dans” sau ”grup de dansatori”. Rolul lor în tragedia din secolul al V-lea î.Hr. se mărginea la dansuri (și cântece); de asemenea, membrii corului dialogau cu actorii.

Orchestră: zona din fața scenei, unde membrii corului dansau (orcheisthai).

Actor: un termen latin, însemnând literal ”persoană care face lucruri”. Termenul grec este hypocrites; sensul de bază este ”interpret”, dar sensul modern al termenului era deja utilizat și în Antichitate.

Protagonist: strict vorbind, este incorect să folosim pluralul (”protagoniști”) într-o piesă de teatru, un roman sau un film. Tragedia din secolul al V-lea î.Hr. nu permite niciodată prezența pe scenă, în afara corului, a mai mult de trei actori cu roluri vorbite; ei erau cunoscuți ca protagonist, deuteragonist și tritagonist (protos, deuteros, tritos ”primul”, ”al doilea”, ”al treilea”) și agonistes (”performer”).

Catharsis: termen însemnând, literal, ”curățare”. Incitând sentimentele de compasiune și teroare, tragedia purifică asemenea emoții.

Sursa: Aristotel, Poetica 1449b

A fost util acest articol?

Lasă un comentariu

Împreună putem face lucruri mai frumoase

error: Vă rugăm să respectați drepturile de autor.