Sprijină acest proiect
Dragă cititorule, Acest site este o inițiativă privată. Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce mai departe acest proiect. Îl poți susține prin donații, prin intermediul platformelor de mai jos. Orice ajutor este binevenit. Îți mulțumim în avans!

Tu Mu: Către sfârșitul dinastiei Ch’in (Qin), Mo Tun din tribul Hsiung Nu a urcat la putere. Cei din tribul Hu, din est, erau puternici și au trimis legații la negocieri. Aceștia au spus: ”Dorim să obținem calul de o mie de li al lui T’ou Ma”. Mo Tun și-a consultat sfătuitorii, care au exclamat: ”Calul de o mie de li! Cel mai de preț lucru din țara asta! Nu li-l da!” Mo Tun a răspuns: ”De ce aș purta pică unui vecin pentru un cal?” Așa că a trimis calul.

La puțin timp după aceea, cei din tribul Hu de Est au trimis emisari care au spus: ”Vrem una dintre prințesele hanului”. Mo Tun și-a întrebat sfătuitorii, care i-au răspuns cu toții indignați: ”Cei din tribul Hu de Est sunt nedrepți” Acum cer până și o prințesă! Te implorăm, atacă-i!” Mo Thun a spus: ”Cum ar putea cineva să-i refuze vecinului o femeie tânără?” Așa că le-a dat femeia.

La scurt timp după aceea, cei din tribul Hu de Est s-au întors și au spus: ”Ai o mie de li de teren nefolosit pe care îl vrem noi”. Mo Tun și-a consultat sfătuitorii. Unii au spus că ar fi rezonabil să cedeze pământul, alții că nu. Mo Tun s-a înfuriat și le-a răspuns: ”Pământul este temelia statului. Cum ar putea cineva să-l cedeze?” Tuturor celor care l-au sfătuit să facă asta li s-a tăiat capul.

Mo Tun a sărit apoi pe cal, a poruncit ca tuturor celor rămași în urmă să li se taie capul și i-a atacat prin surprindere pe cei din tribul Hu de Est. Aceștia din urmă îl disprețuiau și nu se pregătiseră. Când i-a atacat, i-a anihilat. Apoi, Mo Tun s-a întors către vest și a atacat tribul Yueh Ti. La sud, a anexat Lou Fan… și a invadat Yen. A redobândit toate pământurile străvechi ale tribului Hsiung Nu, care fuseseră cucerite anterior de generalul Qin Meng T’ien.

Ch’én Hao: Dă-i dușmanului băieți și fete ca să-i iei mințile, cai și mătăsuri ca să-i ațâți ambițiile.

A fost util acest articol?

Autor

Profesor de istorie la Școala Gimnazială ”Constantin Popovici” din Buhoci și la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Buhuși. E-mail: profu@oradeistorie.ro.

Adaugă un comentariu

Cărți de istorie
error: Vă rugăm să respectați drepturile de autor.