Răspuns: Întemeierea statelor medievale românești s-a realizat și prin acțiuni militare desfășurate în secolul al XIV-lea.
Pe parcursul veacului al XIV-lea, atât Țara Românească, cât și Moldova și-au obținut independența în urma unor lupte împotriva Ungariei.
Unul dintre cele mai importante evenimente militare din spațiul românesc a avut loc în toamna anului 1330. Nemulțumit de faptul că Basarab I a ocupat Banatul de Severin, regele Ungariei a organizat o expediție militară împotriva voievodului muntean. Acesta din urmă a încercat să încheie pace cu regele Ungariei, însă fără succes. În cele din urmă s-a ajuns la un conflict militar, unde oastea condusă de Basarab I a reușit să învingă, la Posada, armatele maghiare conduse de regele Carol Robert de Anjou. Acest eveniment este atestat în Cronica pictată de la Viena și a însemnat obținerea independenței Țării Românești față de Ungaria.
În a doua jumătate a secolului al XIV-lea, în Moldova a izbucnit o revoltă din cauza dominației maghiare asupra acestui teritoriu. La acest eveniment a luat parte și Bogdan, un alt voievod din Maramureș, ostil politicii maghiare. Revolta s-a încheiat cu alungarea urmașilor lui Dragoș și preluarea puterii de către Bogdan, care a reușit să respingă atacurile maghiare și să obțină independența Moldovei.
În concluzie, statele medievale din spațiul românesc s-au constituit și prin acțiuni militare în veacul al XIV-lea.