Platforma educațională Ora de Istorie este o inițiativă privată și este complet gratuită. Pentru întreținerea ei, vă invităm să o susțineți financiar, prin intermediul platformelor BuyMeaCoffee, Patreon sau Paypal.

Răspuns: O confruntare la care au participat românii în secolele al XV-lea – al XVII-lea a fost atacul de noapte de la Târgoviște. Armata otomană a atacat Țara Românească, din cauza politicii antiotomane promovate de Vlad Țepeș, dar și pentru că domnul muntean refuzase anterior plata tributului. Lupta de la Târgoviște s-a desfășurat în noaptea din 16 spre 17 iunie 1462. Atunci, armatele conduse de Vlad Țepeș, îmbrăcate în haine turcești, au atacat tabăra otomană căreia i-a provocat pagube însemnate. Totuși, victoria nu a putut fi fructificată întrucât regele maghiar Matia Corvin nu a trimis ajutoarele promise, iar Vlad Țepeș a fost închis la Vișegrad.

O altă confruntare la care au participat românii în secolele al XV-lea – al XVII-lea a fost bătălia de la Vaslui de la 10 ianuarie 1475. Atunci, otomanii conduși de Soliman Pașa au atacat Moldova, acțiune motivată de politica antiotomană promovată de Ștefan cel Mare. Armatele domnului moldovean au folosit tactici de luptă precum otrăvirea fântânilor și pustiirea satelor pe unde urmau să treacă turcii, în cele din urmă conducându-i pe aceștia într-o zonă mlăștinoasă. Conștientizând natura asimetrică a conflictului, Ștefan cel Mare a obținut victoria de la Vaslui prin fructificarea condițiilor meteorologice și a reliefului. În urma bătăliei, Ștefan cel Mare a încheiat un tratat antiotoman cu Matia Corvin, regele Ungariei, la Iași.


Distribuiți:

Autor:
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Dorim să ne cunoaștem mai bine publicul. Ne puteți spune în care dintre categoriile de mai jos vă încadrați?
Puteți alege o singură variantă.
Doriți să vă alăturați clubului de istorie și să primiți periodic un e-mail cu ultimele articole?
Opinia dvs. contează Feedbackurile pozitive ne stimulează, iar cele negative ne ajută să ne îmbunătățim activitatea.
Vă rugăm să ne lăsați un feedback despre această platformă.
Scrieți un feedback

Aveți un material didactic și doriți să-l urcați pe platformă?

Pentru a fi validat, materialul dvs. trebuie să conțină text, imagini (însoțite de sursa lor), prezentări video (opțional) și recomandări bibliografice. Încărcați un material didactic
Articolul anterior
Prezentați două conflicte din secolul al XV-lea desfășurate în spațiul românesc
Următorul articol
Prezentați două acțiuni militare la care au participat românii în secolele al XIV-lea – al XV-lea

    Adăugați un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
    Prin postarea acestui comentariu declarați că ați citit și sunteți de acord cu termenele și condițiile acestui site.

    Clubul de istorie
    Trimitem periodic un e-mail cu cele mai noi articole celor 3387 de membri. Alăturați-vă și dvs. clubului de istorie!