Platforma educațională Ora de Istorie este o inițiativă privată și este complet gratuită. Pentru întreținerea ei, vă invităm să o susțineți financiar, prin intermediul platformelor BuyMeaCoffee, Patreon sau Paypal.

Răspuns: Un proiect politic care a contribuit la formarea statului român modern este „Prințipurile noastre pentru reformarea patriei” din 1848. Acesta a fost redactat la Brașov de către revoluționarii moldoveni care s-au refugiat în Transilvania după înăbușirea revoluției din martie 1848. Documentul prevedea unirea Moldovei și Valahiei într-un stat independent românesc, desființarea clăcășiei și împroprietărirea fără despăgubire, desființarea privilegiilor, dar și participarea întregii populații la plata impozitelor. „Prințipurile noastre pentru reformarea patriei” a avut drept consecință întrunirea unei noi adunări la Blaj în toamna anului 1848, în urma căreia Avram Iancu a organizat o rezistență armată în Munții Apuseni.

Un al doilea proiect politic referitor la statul român modern, elaborat în secolul al XIX-lea, este „Proclamația de la Islaz”. Aceasta a constituit documentul pragmatic al revoluționarilor de la 1848 din Țara Românească și a fost redactată de Ion Heliade Rădulescu. Documentul cuprindea prevederi semnificative pentru modernizarea statului: domn responsabil pe cinci ani, emanciparea clăcașilor și împroprietărirea prin despăgubire, instrucțiune întreagă și egală pentru toți românii, libertatea tiparului etc. Ca urmare a „Proclamației de la Islaz”, domnul Gheorghe Bibescu a abdicat și au fost adoptate unele măsuri revoluționare. Cu toate acestea, revoluția s-a încheiat în septembrie 1848, în urma bătăliei din Dealul Spirii.

Un al treilea proiect politic care a contribuit la formarea statului român modern îl reprezintă rezoluțiile Adunărilor ad-hoc din 1857. Adunările ad-hoc din Moldova și Țara Românească au fost convocate la Iași, respectiv la București, în urma Congresului de Pace de la Paris (1856), unde a fost abordată „problema românească”. Rezoluțiile Adunărilor ad-hoc vizau unirea Moldovei cu Țara Românească într-un singur stat numit România, respectarea vechilor capitulații încheiate cu Poarta, aducerea unui prinț străin dintr-o familie domnitoare europeană. Principala doleanță a adunărilor, unirea Principatelor Române, a fost îndeplinită prin adoptarea Convenției de la Paris (1858) și prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în 1859.


Distribuiți:

Autor:
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Dorim să ne cunoaștem mai bine publicul. Ne puteți spune în care dintre categoriile de mai jos vă încadrați?
Puteți alege o singură variantă.
Doriți să vă alăturați clubului de istorie și să primiți periodic un e-mail cu ultimele articole?
Opinia dvs. contează Feedbackurile pozitive ne stimulează, iar cele negative ne ajută să ne îmbunătățim activitatea.
Vă rugăm să ne lăsați un feedback despre această platformă.
Scrieți un feedback

Aveți un material didactic și doriți să-l urcați pe platformă?

Pentru a fi validat, materialul dvs. trebuie să conțină text, imagini (însoțite de sursa lor), prezentări video (opțional) și recomandări bibliografice. Încărcați un material didactic
Articolul anterior
Argumentați, printr-un fapt istoric relevant, afirmația conform căreia consolidarea statului român modern s-a realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prin adoptarea unei constituții
Următorul articol
Prezentați două confruntări la care au participat românii în secolele al XV-lea - al XVII-lea

    Adăugați un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
    Prin postarea acestui comentariu declarați că ați citit și sunteți de acord cu termenele și condițiile acestui site.

    Clubul de istorie
    Trimitem periodic un e-mail cu cele mai noi articole celor 3432 de membri. Alăturați-vă și dvs. clubului de istorie!